El passat 2 de juliol, Vicent Marzà, conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, i Roger Cerdà, alcalde de Xàtiva, van signar una addenda que restablix la integritat inalienable del conjunt del Bé d’Interés Cultural (BIC) del Castell de Xàtiva. Tal i com havien demanat Acció Ecologista-Agró La Costera i la plataforma Xàtiva Digna, amb este tràmit administratiu es remunicipalitza la parcel·la de 2.285 metres quadrats que es pretenia destinar al fallit museu subterrani que Montsant volia construir a la muntanya del Castell. Des d’AE-Agró La Costera, col·lectiu que com la plataforma Xàtiva Digna s’oposava a este projecte, felicitem a l’Ajuntament de Xàtiva i a la Conselleria de Cultura per esta decisió.
El passat mes d’abril, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Costera va sol·licitar a l’Ajuntament de Xàtiva i a la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport la correcció del conveni de col·laboració entre les dues administracions pel que respecta al Bé d’Interés Cultural (BIC) del Castell de Xàtiva. El motiu? Doncs, que en 2015 es van desafectar 2.285 metres quadrats de la seua superfície que es pretenien destinar al fallit museu subterrani de la muntanya del Castell.
Este projecte urbanístic, impulsat per Inelcom, empresa propietària de l’Hotel Montsant, tenia una sèrie d’entrebancs legals prou difícils de superar, tal i com va denunciar el col·lectiu comarcal d’AE-Agró La Costera. Un d’ells era, precisament, la desafecció dels terrenys del BIC del Castell de Xàtiva. Segons l’article 24 de la Llei 4/98 d’11 de juny de Patrimoni Cultural Valencià, els béns inclosos en l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià propietat de les administracions públiques, com és el cas d’esta parcel·la, no es poden vendre.
Davant d’esta irregularitat, descoberta després d’accedir a l’expedient del projecte, AE-Agró La Costera, amb el consens de la plataforma Xàtiva Digna, va demanar la remunicipalització dels terrenys en qüestió, motiu pel qual volem mostrar la nostra satisfacció per l’addenda que restablix la integritat inalienable del conjunt del BIC del Castell. L’addenda va ser signada el passat 2 de juliol per Vicent Marzà, conseller de Cultura, i Roger Cerdà, alcalde de Xàtiva, a qui felicitem per esta decisió.
Però, hem de lamentar que la tramitació de l’expedient del projecte del museu subterrani de la muntanya del Castell ha suposat un enorme esforç administratiu i la utilització de recursos per a un fi legalment impossible. Cal recordar que l’expedient hauria d’haver finalitzat el 31 de març de 2015, amb l’informe negatiu de l’Advocacia de la Generalitat Valenciana. Tanmateix, l’expedient va continuar fins al punt de formalitzar un conveni que plasmava una venda que no es podia ni es pot realitzar.
Afortunadament, la mobilització social promoguda per la plataforma Xàtiva Digna i el treball jurídic d’AE-Agró La Costera van aconseguir aturar el projecte del museu subterrani de la muntanya del Castell. Un projecte que, a més a més de ser contrari a la Llei, amenaçava la conservació de l’entorn natural de la muntanya del Castell de Xàtiva.