També demandem una investigació sobre el suposat tracte de favor a un empresari del Consell d’Administració de l’APV
La Comissió Ciutat-Port exigix la dimissió del president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, i l’obertura immediata d’una investigació sobre el suposat tracte de favor per part de la direcció de l’organisme públic a un empresari membre del seu Consell d’Administració. L’operació, denunciada per la Comissió Ciutat-Port davant el Tribunal de Comptes, suposa el lliurament d’una concessió per a construcció d’edificis d’oficines a favor de Boluda Corporación Marítima SL a canvi del rescat d’unes drassanes que van cessar la seua activitat en 2012 i valorades artificialment en quasi quatre milions d’euros.
La Comissió Ciutat-Port, entitat ciutadana que està formada per Per l’Horta, Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, l’Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, la plataforma El Litoral Per al Poble, València Saludable i altres col·lectius de la capital del Túria, considera que incloure un punt en l’ordre del dia del pròxim Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de València (APV) per a declarar “lesiu” l’acord és el simple reconeixement de les irregularitats denunciades davant el Tribunal de Comptes, però exigix investigar i depurar responsabilitats per a garantir que se salvaguarda el bé públic.
Segons la Comissió Ciutat-Port, es va adoptar un acord totalment irregular que, a més a més del tracte de favor a un empresari, suposa pagar una compensació per uns terrenys que podrien haver-se recuperat gratis. La Comissió assenyala que Aurelio Martínez, com a màxim representant de l’entitat pública APV, és el responsable últim que s’impulsara eixe rescat innecessari i es donara conformitat a un preu que l’APV podria haver-se estalviat tan sols declarant caducada la vella concessió abandonada per Unión Naval de Llevante.
Per esta raó, la plataforma ciutadana considera imprescindible una investigació de l’ocorregut per a, més enllà de les responsabilitats comptables i econòmiques que puga detectar el Tribunal de Comptes, es depuren altres possibles responsabilitats, incloses les penals. Aurelio Martínez i els membres del Consell d’Administració que van votar a favor d’eixe rescat i de les seues implicacions econòmiques no podien desconéixer eixes circumstàncies, que ara la Intervenció General i el Servei Jurídic de l’Estat han vingut a confirmar en sengles informes, que la Comissió exigix que es facen públics i es remeten al Tribunal de Comptes i a la Fiscalia perquè es duga a terme les corresponents investigacions.
La Comissió considera que pretendre ara salvar l’ocorregut mitjançant la simple fórmula d’incloure, en l’ordre del dia del Consell d’Administració del pròxim 29 de juny, una “declaració de lesivitat” de l’acord anterior de rescat suposa intentar ocultar la gravetat del fet que es va dur a terme una operació per a beneficiar econòmicament a una empresa en particular. Açò no es va poder dur a terme sense el coneixement, l’impuls i la intervenció del president de l’APV i els directius a les seues ordres per a conformar l’expedient necessari per a la seua aprovació pel Consell d’Administració.
És evident que els responsables de l’APV no han defensat adequadament els recursos que administra esta entitat pública en afavorir a un empresari mitjançant una concessió a mesura, sense estudiar altres alternatives, beneficiant-lo econòmicament i perjudicant així els interessos econòmics de la mateixa APV.
Esta nova maniobra del president de l’APV per a ocultar la gravetat de l’ocorregut sota la fórmula de declarar la seua “lesivitat” abunda en un comportament absolutament obscurantista, orientat fonamentalment al benefici privat d’un grapat d’empreses i en detriment de l’interés públic, com està sent tota l’operació de macroampliació del Port de València. I per tot això, des de la Comissió insistim en el fet que l’ampliació nord del port i les seues operacions associades han de paralitzar-se i Aurelio Martínez presentar la seua dimissió per a facilitar una completa investigació sobre les actuacions de l’actual direcció.
Com a resposta a la gestió actual de l’APV, que va demostradament en contra de l’interés públic, els col·lectius ciutadans han convocat un Consell Ciutadà d’Administració del Port de València, que es realitzarà en paral·lel al convocat per l’APV el 29 de juny al matí, a les portes de l’Edifici del Rellotge del Port de València. En este Consell Ciutadà alternatiu es decidirà com procedir davant l’irresponsable comportament de l’APV i quin model de ciutat i port convé a la ciutadania.