Denunciem públicament la manca de transparència de l’APV
En relació a les condicions imposades en la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) de 2007 del projecte d’ampliació del Port de València, el passat setembre Acció Ecologista-Agró, com a representant de la Comissió Ciutat-Port, va sol·licitar a l’Autoritat Portuària de València (APV) el Pla de Vigilància Ambiental del projecte. Havent transcorregut el termini establit per la Llei, s’ha produït un acte presumpte estimatori per silenci administratiu que obliga a l’APV a facilitar-nos la informació sol·licitada. Però, per ara, l’APV continua sense facilitar la documentació, fet que ja ens ha ocorregut amb altres informes.
Havent transcorregut el termini establit en l’article 10 de la Llei 27/2006, de 18 de juliol, per la qual es regula els drets d’accés a la informació, de participació pública i d’accés a la justícia en matèria de medi ambient, i sense que s’haja facilitat la documentació sol·licitada, ni emés acte motivat de denegació d’accés a la informació, s’ha produït un acte presumpte estimatori que obliga a l’Autoritat Portuària de València (APV) a facilitar la informació exigida per Acció Ecologista-Agró. Concretament, el Pla de Vigilància Ambiental del Port de València i els estudis i informes de seguiment d’este pla des de 2007 fins a l’actualitat.
L’article 24 apartat 1 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques (LPAC) recull el principi general del silenci administratiu positiu en els procediments iniciats a instàncies de l’interessat. L’estimació per silenci administratiu té amb caràcter general la consideració d’acte administratiu finalitzador del procediment (apartat 2). En els casos d’estimació per silenci administratiu, la resolució expressa posterior a la producció de l’acte només podrà dictar-se de ser confirmatòria del mateix (apartat 3 a).
Segons la legislació, els actes administratius produïts per silenci administratiu es podran fer valdre tant davant l’Administració com qualsevol persona física o jurídica, pública o privada (apartat 4). El caràcter positiu del silenci administratiu en matèria d’informació ambiental ha sigut reconegut ja pel Tribunal Suprem (TS) en una sentència de 16 de gener de 2015.
Per tant, l’APV està obligada a facilitar la informació sol·licitada per AE-Agró en execució de l’acte administratiu que resulta del seu silenci positiu. De fet, esta mateixa setmana li hem tornat a exigir a l’APV el Pla de Vigilància Ambiental i els seus estudis i informes de seguiment. En cas de no facilitar-nos esta documentació, interposarem un recurs judicial contenciós-administratiu, tal com ve regulat en l’article 29, 2 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, Reguladora de la Jurisdicció Contenciosa-Administrativa.
Finalment, des d’AE-Agró, com a membre de la Comissió Ciutat-Port, entitat en la qual també participen Per l’Horta, Ecologistas en Acción, l’Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, la plataforma El Litoral Per al Poble i altres col·lectius, volem denunciar públicament la manca de transparència i l’obscurantisme de l’APV, tal com posa en evidència la seua actual negativa a facilitar-nos la documentació que, legalment, estem en el nostre dret de sol·licitar.