Constatem la presència de la tortuga d’aigua ibèrica en un nou indret del Riu Albaida amb la col·laboració del Bosc Primigeni
Del 24 de juny al 8 de juliol, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha convocat tres voluntariats per a censar la població de tortugues del Riu Albaida. Concretament a Xàtiva (La Costera, València). Enguany, esta iniciativa de ciència ciutadana ha aconseguit confirmar la presència de la tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) en un nou indret de l’Albaida, molt a prop del Genovés. A més a més, hem retirat del medi natural quatre exòtiques i invasores tortugues de florida (Trachemys scripta). Com en edicions anteriors, hem comptat amb la col·laboració dels companys del Bosc Primigeni de Xàtiva.
Esta temporada el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha continuat amb la prospecció de tortugues autòctones del Riu Albaida al seu pas per Xàtiva (La Costera, València). Enguany, hem treballat al límit amb el terme municipal del Genovés, una zona on la major població humana podia donar com a conseqüència una major presència de tortugues d’espècies exòtiques invasores. I així ha sigut.
En esta edició, amb la col·laboració dels companys de l’associació Bosc Primigeni de Xàtiva, s’han convocat cinc voluntariats per a realitzar el seguiment i cens de tortugues en este riu. Concretament, el 24 de juny i l’1 i el 8 de juliol, en l’entorn de l’Assut de la Séquia de Benifurt.
Per al cens de 2020 en l’Albaida, en el qual han participat una vintena de voluntaris, s’han utilitzat sis trampes flotants amb esquer, fetes manualment i que ja havien demostrat un funcionament adequat en altres llocs amb un nombre important de captures.
Malgrat el fort corrent que ens hem trobat enguany en este tram de l’Albaida, hem aconseguit capturar tortugues en els cinc voluntariats convocats. Però, la majoria han sigut tortugues de florida (Trachemys scripta) d’edats i mides diferents. Concretament, quatre exemplars d’esta espècie exòtica invasora, dues femelles i dos mascles.
La bona notícia del seguiment d’enguany ha sigut la captura d’una tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) en l’entorn de l’Assut de la Séquia de Benifurt, on fins a enguany el Projecte Emys encara no havia localitzat cap, ni autòctona ni exòtica. Ara ja sabem que en este indret de l’Albaida també sobreviu alguna tortuga autòctona.
Però, per desgràcia, amb una preocupant competència de les Trachemys scripta. De fet, des de 2016, any en el qual es va iniciar esta iniciativa de ciència ciutadana en l’Albaida al seu pas per Xàtiva, el Projecte Emys d’AE-Agró porta retirades del medi natural 16 tortugues de florida. I, fins a la data, només hem pogut trobar quatre tortugues d’aigua ibèriques en un parell de racons d’este riu.
Solta de Mauremys leprosa en el Canyoles i en el Barxeta
Esta temporada, marcada per la pandèmia del coronavirus, el Projecte Emys no ha realitzat el cens i seguiment de tortugues en el Riu Canyoles al seu pas per Moixent, on en 2012 es va estrenar a la comarca de La Costera esta iniciativa de ciència ciutadana. Però, sí que hem alliberat tres Mauremys leprosa en este riu.
En primer lloc, dues tortugues d’aigua ibèriques recuperades de particulars, que les tenien a sa casa com a mascotes, i que ara ja naden lliures en el Canyoles. Destacar que la configuració d’estes Mauremys leprosa era diferent de l’estàndard de l’espècie, amb una closca més menuda i més grossa, deixant fora i desprotegida més part molla de la tortuga.
A més a més, un dels agents mediambientals de la comarca va localitzar una tortuga d’aigua ibèrica en el llavador La Font de la Figuera amb marques de mossegades i la closca trencada i reparada amb massilla. Este curiós exemplar va ser alliberat també en el Canyoles, riu on enguany uns particulars van trobar i soltar de nou al medi natural una de les Mauremys leprosa censades pel Projecte Emys en 2018.
Destacar també que en la comarca de La Costera hem alliberat en 2020 un exemplar més de tortuga d’aigua ibèrica. Es tracta d’una Mauremys leprosa recuperada de particulars a Barxeta i que va ser soltada en el riu del mateix nom. De fet, en el Barxeta existix una interessant població de tortuga d’aigua ibèrica en el tram d’este riu que no està afectat pels abocaments de la depuradora del municipi.
Finalment, destacar que enguany també hem tingut constància de la presència d’un juvenil de Mauremys leprosa en el Riu dels Sants, al seu pas per L’Alcúdia de Crespins. Diverses persones ens han confirmat que hi ha una població de tortuga d’aigua ibèrica en este riu de La Costera. Tanmateix, al ser una zona molt transitada, realitzar una prospecció de tortugues resulta prou complicat.
Enguany, a més a més del seguiment de La Costera, el Projecte Emys d’AE-Agró ha realitzat el cens de tortugues autòctones de la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, del Tancat de la Pipa i de la Marjal d’Almenara. I, si el coronavirus ho permet, esta iniciativa de ciència ciutadana viatjarà al llarg de 2020 a Montserrat, el Riu Magre, el Barranc de Pelós, el Riu Xúquer, el Barranc de l’Horteta, Albalat de la Ribera, Almansa i el Pont Sec del Carraixet.