Mobilitzacions en sis ciutats costaneres contra la tornada del turisme de megacreuers i les ampliacions dels seus ports
El passat dissabte, 19 de juny, Barcelona, Palma de Mallorca, València, Tarragona, La Corunya i Vigo van protagonitzar mobilitzacions ciutadanes sota el lema #StopCreuers per a demanar al Govern espanyol que reactive la restricció als creuers i paralitze les ampliacions dels seus ports per raons sanitàries, de protecció a la salut pública i en compliment dels compromisos climàtics. A la capital del Túria la concentració va ser convocada per la Comissió Ciutat-Port, entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró, i va tindre lloc a l’esplanada de l’Edifici del Rellotge del Port de València.
En 2019, 11 milions de creueristes van arribar a bord de 4.236 creuers a l’Estat espanyol, concentrant-se especialment en les principals ciutats de la costa mediterrània i de Canàries. Fins que va cessar la seua activitat per la pandèmia de la COVID-19 en 2020, Espanya era el segon país europeu amb més emissions de gasos d’efecte d’hivernacle procedent dels vaixells i el primer més contaminat per creuers. Estes són algunes de les raons per les quals la població de sis ciutats costaneres va eixir el passat dissabte, 19 de juny, al carrer per a dir #StopCreuers.
Davant la recent resolució del Govern central que ha alçat el veto als creuers des del 7 de juny, les organitzacions convocants van eixir als carrers de Barcelona, Palma de Mallorca, València, Tarragona, La Corunya i Vigo per a demanar a l’executiu que rectifique i mantinga la restricció per raons sanitàries, de protecció a la salut pública i en compliment de les obligacions climàtiques.
Les organitzacions veïnals, socials i ambientals considerem que el turisme de masses, i especialment el de creuers, constituïx un element d’alt risc per a la propagació i els rebrots de la COVID-19. Així mateix demanem al Govern central que actue sobre el sector amb la mateixa determinació que ho ha fet arran de la crisi sanitària del coronavirus, “per a fer front a la pandèmia de contaminació que patix la població directament exposada a les emissions dels megacreuers i a l’Emergència Climàtica”.
A la llum de les dades, l’activitat de creuers resulta incompatible amb la protecció del clima, la salut i el medi ambient. Es tracta d’un turisme de masses d’altes emissions contaminants (CO2, carboni negre, SOX, NOX i partícules ultrafines) i extractivista en l’ús intensiu de recursos naturals, que genera enormes desigualtats i impactes sobre les poblacions destinatàries i sobre els ecosistemes marins i litorals. Les organitzacions denunciem així mateix “l’operació de maquillatge verd dels creuers i els ports amb falses solucions tecnològiques com el gas natural liquat, el biometà o l’hidrogen verd que, a més a més de ser inviables, tindrien enormes impactes climàtics, socials i ecològics”.
Per tot això, en les mobilitzacions ciutadanes del passat dissabte es va instar també les administracions autonòmiques i locals a situar-se al costat de la ciutadania i l’interés comú, en virtut de les seues competències sobre medi ambient, salut i turisme, utilitzant tots els mitjans al seu abast per a oposar-se a les ampliacions portuàries i al turisme de creuers a les nostres ciutats.
Al mateix temps, les organitzacions fem una crida especial a la ciutadania perquè prenguen consciència dels impactes del turisme de creuers i, en general, del turisme de masses, centrat en la hipermobilitat. No sols per constituir un element de risc per a la propagació i els rebrots de la COVID-19, sinó també pels impactes irreversibles sobre la nostra salut i la del territori. En el seu lloc, proposen una classe de vacances pròximes, de baix impacte, que afavorisquen l’economia local i siguen respectuoses amb el medi ambient.
Pau Monasterio, portaveu de Comissió Ciutat-Port, entitat que està formada per Per l’Horta, Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, l’Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, la plataforma El Litoral Per al Poble, València Saludable i altres col·lectius de la capital del Túria, va denunciar que “el turisme de megracreuers i el turisme de masses en un context de profunda crisi ecosocial i energètica es convertix en una activitat sense sentit”.
Com va explicar el portaveu de Comissió Ciutat-Port, esta classe de turisme “només afavorix als quatre oligopolis que controlen el mercat global i que acumulen beneficis astronòmics cada any a costa d’evasió fiscal, la salut, el Planeta i l’explotació laboral. Podem canviar la manera de fer les coses. L’impuls a l’economia local, la generació d’ocupació digna i la sostenibilitat estan en l’extrem oposat d’este model. Per això diem no als creuers, no a l’ampliació dels ports, i sí al clima, la salut i la vida”, va explicar.
El turisme de creuers i l’ampliació de ports en xifres
En 2019 van encapçalar la llista de creueristes Barcelona i les Illes Balears, amb 3,1 i 2,6 milions de passatgers. I les Palmes i Santa Cruz de Tenerife amb 1,4 milions i 1 milió de passatgers respectivament. Els van seguir ciutats com Cadis i Màlaga amb més de 470.000 creueristes i València amb 435.600.
En el cas de València es projecta a més a més la insostenible ampliació nord del Port per a vaixells macrocontenidors i una nova terminal per a megacreuers que es reubica, sense Declaració d’Impacte Ambiental, al costat dels barris de Natzaret, La Punta, Moreres, Grau, La Marina i Cabanyal-Canyamelar.
El Port de Barcelona acaba d’atorgar una concessió a MSC per a construir una nova terminal de megacreuers en el Moll Adossat i el Port de Tarragona amplia el Moll de Balears per a albergar una nova terminal de creuers.
La Corunya està situada a tan sols 40 quilòmetres del Corredor Marítim de Fisterra, on naveguen 40.000 vaixells anualment, i planteja ampliar les atracades de creuers amb la desafectació dels terrenys portuaris pegats a la ciutat, la qual cosa incrementaria les emissions posant en alt risc la salut de la població.