Iniciativa de custòdia que compta amb el suport de la primera Convocatòria Mediambiental de Fundació Bancaixa i Bankia
L’any passat, Acció Ecologista-Agró va adquirir dues parcel·les en l’Ombria de Benirrama per a desenvolupar una iniciativa de custòdia del territori en La Vall de Gallinera (La Marina Alta, Alacant). Enguany, gràcies a una ajuda de 10.000 euros concedida per la primera Convocatòria Mediambiental Fundació Bancaixa i Bankia, hem posat en marxa un projecte per a conservar i millorar la biodiversitat d’estes parcel·les, on trobem diferents hàbitats catalogats per la Unió Europea (UE). Un d’ells és l’hàbitat 5230: Matolls ombròfils arborescents amb llorers (Laurus nobilis).
El llorer (Laurus nobilis) va formar part dels boscos europeus durant el Terciari, quan dominava un clima tropical o subtropical. Actualment, ha esdevingut una espècie de caràcter relicte i cada vegada menys abundant. Per això, comunitats de llorers com les de les parcel·les de l’Ombria de Benirrama custodiades per Acció Ecologista-Agró suposen un autèntic tresor botànic.
A més a més del llorer, en este espectacular racó de La Vall de Gallinera (La Marina Alta, Alacant) també trobem altres espècies lauroides o de matoll noble que formen part de l’hàbitat prioritari 5230 (Matolls ombròfils arborescents amb Laurus nobilis). Este és el cas del marfull (Viburnum tinus), l’arbocer (Arbutus unedo), l’aladern (Rhamnus alaternus), el fleix valencià (Fraxinus ornus) o el rusc (Ruscus aculeatus).
Fins i tot, en l’Ombria de Benirrama tenim lianes i plantes trepadores corresponents a esta classe d’’hàbitat com l’arítjol (Smilax aspera), l’esbarzer (Rubus ulmifolius), l’heura (Hedera helix) o el gatmaimó (Tamus communis). I també altres espècies força interessants com la ferradura de cingle (Hippocrepis valentina), endemisme ibèric del nord-est d’Alacant i sud-est de València; la ginesta vera (Cytisus heterochrous), endemisme de l’est de la península Ibèrica; o el Teucrium flavum subsp. glaucum.
Les parcel·les custodiades per AE-Agró en l’Ombria de Benirrama sumen aproximadament una hectàrea i presenten un elevat pendent, superior al 70% de mitjana. Es tracta d’antics bancals de secà abandonats des de fa dècades, fet que ha permés la seua recolonització per part de la vegetació forestal.
Però, el seu abandonament ha provocat també que els marges de pedra seca s’estan enfonsant, accelerant l’erosió i posant en perill la supervivència dels tresors botànics de l’Ombria de Benirrama. Una altra amenaça és la invasió de vegetació pirofítica, especialment pel que respecta al pi blanc (Pinus halepensis), l’esbarzer i l’arítjol.
Per això enguany, gràcies a una ajuda de 10.000 euros concedida per la primera Convocatòria Mediambiental Fundació Bancaixa i Bankia, hem posat en marxa un projecte per a conservar i millorar la biodiversitat d’estes parcel·les. Concretament, amb una aclarida de matolls amb la finalitat d’afavorir espècies rebrotadores com el marfull, l’arbocer o l’aladern, pròpies de l’hàbitat 5230.
A més a més, s’ha realitzat una poda de formació en els exemplars arboris més ben desenvolupats, per exemple de fleix valencià, i un desbrossament al voltant del tronc per a disminuir la seua vulnerabilitat en cas d’incendi. També s’ha realitzat una aclarida per a reduir la dominància del pi blanc en zones amb potencialitat d’hàbitats de matolls de laurifolis.
Finalment, comentar que les tasques desenvolupades en l’Ombria de Benirrama amb l’ajuda de la primera Convocatòria Mediambiental Fundació Bancaixa i Bankia també han permés restaurar marges de pedra seca i conservar, mantindre i recuperar sendes com a recurs turístic i educatiu.
La Vall de Gallinera (La Marina Alta, Alacant) alberga una enorme biodiversitat vegetal. De fet, les dues parcel·les custodiades per AE-Agró en l’Ombria de Benirrama formen part del Lloc d’Interés Comunitari (LIC) Valls de La Marina, que atresora diferents hàbitats catalogats per la Unió Europea (UE).
Un d’ells és el 5230, però també estan presents l’hàbitat 6220, pasturatges xerofítics mediterranis de vivaços i anuals, i el 8210, pendents rocosos calcícoles amb vegetació casmofítica. D’estos dos altres hàbitats catalogats, així com del bosc relicte de fleix valencià i de la flora endèmica, estranya o amenaçada de l’Ombria de Benirrama, vos parlarem pròximament.